Orthodontie

Beugels zijn tegenwoordig heel gewoon. Veel kinderen en volwassenen hebben er een. Met een beugel kunnen we scheve tanden rechtzetten. Ook kunnen we de groei van de kaken beïnvloeden.Waarom gaat u naar de orthodontist?

  • als de groei van de boven- en onderkaak niet gelijk op gaat
  • als tanden ver naar voren of scheef staan,
  • als er te weinig of juist te veel ruimte in het gebit is
  • als tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en bijten daardoor bijvoorbeeld lastig is

Sommige tandposities kunnen leiden tot schade aan het tandvlees, een scheefgroeiende onderkaak of een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. Scheve tanden zijn soms heel moeilijk schoon te houden waardoor sneller tandvleesontstekingen ontstaan. De gezondheid staat dus voorop, een aantrekkelijke lach na de behandeling is daarbij een prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd is een beugel mogelijk?

In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor kinderen is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar. We kunnen dan de kaakgroei nog beïnvloeden en we kunnen de ruimte gebruiken die vrijkomt tijdens het wisselen.

Wat doet de orthodontist?

De orthodontist is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. De orthodontist heeft na zijn studie tandheelkunde zich nog vier jaar gespecialiseerd in de orthodontie. Gebruik bij problemen de kennis en ervaring van de orthodontist en vraag om advies. De orthodontist kijkt eerst hoe uw kaakstand is, hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er afdrukken van uw gebit en gebitsmodellen gemaakt. Ook maakt de orthodontist röntgenfoto’s van uw gebit en uw gezicht. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal anderhalf tot twee jaar.

Voorafgaand aan de behandeling wordt dus een aantal stappen doorlopen:

  1. Eerste afspraak c.q. intake consult (bespreken wensen en beperkt onderzoek)
  2. Uitgebreid onderzoek en opstellen behandelplan (verzamelen gegevens voor het behandelplan)
  3. Bespreken behandelplan

Mondgezondheid maakt deel uit van de algemene gezondheid. Ons doel is om u te helpen een optimale mondgezondheid te bereiken en te behouden. Bij het uitgebreid onderzoek verzamelen wij daarom de noodzakelijke gegevens om uw huidige mondconditie in kaart te brengen en uw wensen te bespreken. Hiervoor moet de gezondheidsvragenlijkst ingevuld worden. Voor ieders veiligheid verzoeken wij u om ons steeds te informeren omtrent medische bijzonderheden, zoals zwangerschap, medicijngebruik, ziektes, infectie, afwijkingen etc.

Wanneer deze stappen zijn doorlopen kan worden gestart met de behandeling. De meeste beugels worden eens in de vier tot zes weken gecontroleerd. Daarna krijgt u vaak nog een beugel om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Zo heeft u heel lang plezier van een gezond en schitterend gebit en een stralende lach!

Wil je nog meer weten over orthodontie of orthodontistische behandelingen? Kijk bij onze beugelgalerij en de informatiefolders. Of raadpleeg onderstaande websites:

Alles over het gebit
Nederlandse Vereniging van Orthodontisten